joi, 11 octombrie 2012

ElectroScout Ro: Victor Tivadar

      Ediţia asta e mai specială. De ce ? Pentru că urmează să prezint un gen de producător preferat mie. Tipul acesta nu se poate mândri cu o colecţie de sintetizatoare.. Dar este pasionat de ele, progresează şi descoperă instrumente noi. Nu se poate mândri nici cu o discografie impresionantă.. Dar cântă de plăcere, pune suflet şi are un sound aparte. Pe general, este profilul perfect de prezentat în cadrul ElectroScout Ro, tânăr, talentat, pasionat şi cu timp berechet de perfecţionare. Nu vreau să fiu modest şi vreau să mă mândresc că este oarecum o descoperire ElectroBlog Ro, prin intermediul "scotocirilor" prin ungherele undergroundului electro românesc, din care a rezultat piesa "StringFire", care a fost prezentă pe una dintre compilaţiile "The Future". Defapt nu e mândrie, ci e mai degrabă bucurie că nu au fost de prisos căutările mele.
      Victor se "joacă" de-a muzica de aproximativ doi ani. Autodidact, la fel ca mulţi alţi români. Tot stau şi mă întreb ce s-ar întâmpla dacă România ar avea cultura muzicală a nemţilor pe latura electro, "ţara mamă" a genului în opinia mea. Suntem departe de ei încă în ce priveşte accesul la tehnică şi "şcolarizare", dar totuşi o multime de conaţionali fac lucruri minunate.

      "M-am apucat acum vreo 2 ani, 2 ani şi ceva. Din curiozitate cred, nu ştiu exact cum mi-a venit pornirea. Am început cu Reason, habar nu aveam ce e, cum merge. Noroc cu Youtube, de acolo am învăţat." 

      Dar se "şcolesc" şi românii cu încetul, Tivadar a cochetat cu cursurile de sound design Artskul, iar sculele profesionale au început demult deja să intre şi la noi pe piaţă, iar România are destul de mulţi adepţi ai sintetizatoarelor. Ceea ce e de bine. Am rămas plăcut surprins când am ajuns la concluzia asta o dată cu nou înfiinţatul grup al pasionaţilor de sintetizatoare de pe Facebook, creat împreună. E şi Victor acolo, iar mai departe vă prezint o imagine cu "sanctuarul" său şi o mică povestioară cum a adunat acele instrumente pe lângă el.

      "După Reason a urmat primul midi controller primit cadou, monitoare. Apoi m-a prins hardware-ul. Am început cu un Korg Kaoss Pro. Între timp am mai înţeles câte ceva şi despre sinteză, m-au pasionat şi tobele, instrumentele de percuţie şi uite aşa am ajuns la un Ultranova, un Roland MC 505, Korg Wavedrum şi ultimul venit şi primul analog pt mine, Arturia Minibrute. De curând am început cursuri de tobe şi un curs de sound design la Artskul."


      Însă la fel ca mulţi alţii pasionaţi de astfel de instrumente, nu prea sunt prietenii cu butonul de Rec, ci doar se bucură de momentul muzical. Hobby, descătuşare, relaxare, creaţie. Mai departe vă ofer o mostră din ce a reuşit să creeze Victor Tivadar până acum, "Malaga Virgen", iar apoi vă ofer spre ascultare de asemenea piesa despre care v-am spus ca a semnat-o cu ceva timp în urmă pe "The Future".

      "Malaga Virgen e facută în totalitate pe Kaoss Pro într-o zi, fara midi, doar overdub pe looperele care le are. Începi cu un sunet, aşezi peste şi asa dai dintr-una în alta. Atunci abia venisem din vacanţă şi am avut răbdare să înregistrez şi să aranjez un pic sunetul, iar denumirea a venit de la un vin care ne-a plăcut nouă în vacanţă :) ."

Victor Tivadar - Malaga virgen by ElectroScout Ro

     "StringFire am făcut-o pentru un amic ca să o folosească la un joc de ipad/iphone. Poţi vedea aici trailerul: youtube.com/watch?v=MwIKXxBGgik . Ideea a fost să transmit un mesaj relaxant, pozitiv, să sune uşor. Un fel de chill ai putea spune. Au ieşit primele tobele într-o zi, care le-am tot reglat până mi-au plăcut. A doua zi parcă am făcut şi linia melodică, cu un sunet de pian şi un arpegiator. Mă rog, iniţial a fost o chitară că aşa pornise şi numele de <Stringfire>. Trebuia să fie o nebunie cu mandolină, banjo, chitară, dar n-a mai fost :) . Melodia e simplă, practic tobele merg pe toată piesa, fără modificări. Urmează apoi un synth, diferite sunete alternante, uşoare, pian, bells etc, care apoi se suprapun, totul mergând pe aceeaşi linie melodică, acelaşi pattern: primele note de pian."

Victor Tivadar - Stringfire by ElectroBlogRo-The Future1



Află totul despre ElectroScout Ro şi ceilalţi producători prezentaţi AICI !

Bixtonim, trickacid.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

If you liked the articole leave a comment here. Your feedback is highly appreciated !