joi, 16 februarie 2012

Biografii/Discografii: Levente


            Este un târgumureşean de profesie inginer de sunet şi realizator în cadrul unor posturi de radio. După ani a emigrat în Anglia începând cu anul 1995, unde a obţinut PhD-ul în inteligenţă artificială, la Universitatea din Plymouth.
            Pasiunea lui pentru muzica electronica a inceput cand se afla in spatele bancilor scolare, in orasul natal, Targu Mures.

            "Am fost membru al cercului de electronică în liceul Bolyai Farkas, unde proiectul nostru final în 1990, la "practică", cum se numea pe atunci, a fost un sintetizator analogic. Apoi, la Facultatea de Electronică Aplicată din Cluj, dulcea obsesie s-a agravat. Deja aveam o colecţie mare de muzică electronică. Aici l-am întâlnit pe Cristian Mureşanu la Radio Cluj, cu imensa sa colecţie, plus mulţi prieteni pasionaţi de această muzică." (Levente)

            Printre idolii lui se numărau nume legendare precum Vangelis, Tangerine Dream, Kitaro sau Klaus Schulze. O data cu plecarea lui peste graniţe a trecut la pasul următor, de a amenaja un studio propriu pentru a crea muzică şi pentru a putea efectua înregistrări.

            "Totdeauna m-a pasionat muzica medievală şi cea etnică, plus că m-a interesat modul în care tehnologia, privită de mulţi ca una "rece", putea să creeze lucruri foarte umane, emoţionale. Şi a fost un paradox superb, că cea mai modernă tehnologie putea să-mi creeze posibilitatea de a aduce la viaţă sonorităţi caracteristice secolelor de mult apuse, combinate cu atmosfere electronice moderne şi elemente etnice." (Levente)

            Treptat s-a remarcat, astfel casele de discuri Purplesound şi Vitaminic l-au reperat şi i-au materializat muzica, lansand numeroase cd-uri semnate Levente. Piesa prezentă pe compilaţia "Noua România - Rebirth Of a Nation" este extrasă de pe primul album, numit "Soundescapes" (1999), "un joc de cuvinte care dorea să exprime şi faptul că pentru mine muzica electronică a fost şi a rămas un mijloc de evadare spre alte realităţi".
            Un an mai târziu a venit şi al doilea album din partea talentatului producător de muzică ambientală, numit "Places".

            "A fost mai mult o incursiune ambientală în atmosfera unor locuri pe care le-am vizitat sau aş fi dorit să le vizitez." (Levente)

            Apoi au mai urmat şi alte materiale, precum "Tales From Time", "Ex Libris" şi "Explorers". Primele două dintre ele au avut o puternică influenţă din muzica medievală şi orientală.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

If you liked the articole leave a comment here. Your feedback is highly appreciated !