miercuri, 4 ianuarie 2012

Biografii/Discografii: Nord


            Attila este din Sfântu Gheorghe şi a început să se ocupe de muzică în perioada liceului, atunci când a format o trupă numită Tempest. Aceasta a activat între anii 1991-1993 şi a abordat rock-ul. aceeaşi linie a urmat-o şi următoarea formaţie a cărei membru urma să fie până în anul 2001, numită Semaphore. Alături de aceştia susţinea concerte perioadice în fiecare weekend, într-un club local, dar şi evenimente în oraşe vecine precum Miercurea Ciuc, Tg Secuiesc, Gheorgheni, Tg Mureş, Braşov, Cluj Napoca. Au trecut şi dincolo de graniţe, susţinând un turneu de trei săptămâni în Suedia.

            A început să lucreze solo în proiecte de muzică electronică începând cu anul 1994, iar du un an de muncă a reuşit să materializeze un albumul numit "Transcendental Dream", lansat la casa de discuri Fix Music, sub aliasul Roland N. Stilul său muzical este îndreptat spre fuziunea dintre muzica simfonică, rock şi muzica electronică.

 

            "În 1994 am făcut prima înregistrare de muzică electronica de unul singur, cu un sintetizator Casio HT-3000 şi CT-460, un Roland Juno - 60, un efect de ecou sovietic Lell şi un casetofon Sharp, care mi-a permis înregistrarea unui nou track pe caseta pe care tocmai o copiam şi care conţinea un track înregistrat anterior. Aşa am înregistrat albumul "Transcendental Dream", sub pseudonimul Roland N, un album concept cu temă filosofică şi care trata subiectul vieţii de apoi. Albumul a fost publicat la casa de discuri Fix Music din Sf. Gheorghe, în 1995." (Nord)

 

            A avut şi câteva prezenţe scenice inedite cu acest proiect, colaborând live cu un chitarist şi o violonistă. După aceasta, s-a axat pe achiziţionarea de echipamente şi crearea unui home studio, în care să producă în continuare muzică electronică.

            Au urmat un alt material solo, numit "Blue Symphony", semnat sub noul pseudonim, Nord. Acesta a fost înregistrat în colaborare cu Makkai Kalman la chitară electrică şi a fost imprimat în anul 2005 la Promusicprod.

            Ineditul se pare ca este o preocupare continua a lui, realizand in cadrul proiectului Vision un concert rock simfonic pentru orchestra si formatie rock, cu ajutorul sintetizatorului, in perioada 2005 - 2007.

            A continuat însă activeze în trupe rock, din 2006 fiind membru Mercedes Band.

            În ce priveşte proiectul Nord, în anul 2010 a finalizat două albume, "Trilogy/Electronic Oratorio" şi "Avant Garden Party".

 

            Pe primul dintre ele Attila îl descrie: "Albumul coţine două cicluri, ciclul Trilogy cu trei piese şi ciclul Electronic Oratorio, care în ultima piesă cuprinde un text în limba maghiară, scris de prietenul meu, Tinca Teddy şi recitat de un alt prieten, Erdély Gábor. Pe album mai colaborează, ca şi pe albumul <Blue Symphony>, prietenul meu, fost coleg de formaţie din Semaphore, Makkai Kálmán." (Nord)

 

            Despre cel de-al doilea: "Muzica experimentală atonală, electro-simfonică şi reprezinta transpunerea în unde sonore a unei călătorii imaginare în spaţiul cosmic. Albumul conţine o lucrare cu patru mişcări, Movement I - IV şi un bonus track intitulat <Music for Korg Monotron & Synthesizers>." (Nord)

 

          Tot în acest an face cunostinţă cu Alba Ecstasy şi începe o stransă colaborare alături de acesta. Împreună au susţinut un concert live, în martie 2011, la Centrul de Cultură Arcuş din judeţul Covasna, în Castelul Szentkereszty.

 

            "Am interpretat compoziţii Alba Ecstasy, în principal de pe albumul <Echoes of Silence> şi Nord, albumul <Symphony of the Silent Notes>, cu ajutorul unui arsenal de sintetizatoare analogice şi digitale, arpegiatoare şi sequencere. Întregul material al concertului a fost înregistrat pentru a realiza un album live cu acelaşi titlu. Mai târziu, conducerea Centrului de Cultură din Arcuş ne-a propus să realizăm un concert live de muzică electronică în aer liber. Pentru acest eveniment am realizat un nou material intitulat <Alba Ecstasy & Nord: Solstitivm>. Am interpretat materialul <The Planets> de Alba Ecstasy şi <Solstitivm> de Nord. Concertul a avut loc în 24 iunie 2011, în săptămâna solstiţiului de vară. Datorită unei furtuni, concertul a fost susţinut în sala de concerte a Castelului Szentkereszty din Arcuş. Acest concert a fost de asemenea înregistrat, astfel încât va urma un album live <Alba Ecstasy & Nord: Solsititvm>, care va conţine interpretarea live a pieselor compuse de Alba Ecstasy cât şi de Nord pentru acest eveniment. În 2011 am înregistrat varianta de studio a pieselor compuse de mine pentru cele două concerte şi va urma realizarea a două albume Nord din acest material şi anume: <Symphony of the Silent Notes> şi <Solstitivm>." (Nord)



          De-a lungul timpului a mai participat la compunerea unor coloane sonore pentru un joc de pantomimă, cu grupul Mandala (2004), film de animaţie (2005), ilustraţia muzicală a materialului "Székelyföldi Hangos Útitárs" (2007). A întreprins şi activitate publicistică.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

If you liked the articole leave a comment here. Your feedback is highly appreciated !