miercuri, 4 ianuarie 2012

Biografii/Discografii: Daksha

     DaKsha este o trupă fondată în anul 2000, de către George Constantinescu şi Alexandru Nucă. Numele ei a fost inspirat din cartea lui Nicolae Miulescu, numită "Daksa, ţara zeilor" (1978). La sfârşitul anului 2000, Cătălin Truţă se stabileşte în Bucureşti şi devine membru al formaţiei. Colaborarea dintre George şi acesta din urmă începuse încă din anul 1998, când au lucrat împreună la cateva filme de scurt metraj.
     În anul 2001 DaKsha, pe vremea respectivă Da-Ksha, a fost prezentă cu piesa "On The Wings Of The Phoenix", pe compilaţia "Noua Românie - Rebirth of a Nation" (2001, Earthtone). Compoziţia a fost inspirată de lucrarea marelui sculptor român Constantin Brâncuşi, "Pasărea maiastră". După aceasta, Alexandru părăseşte trupa şi alege o carieră solo, orientată preponderent către tango.
     Tot în acelaşi an apare un EP intitulat "Tango în Spaţiu", un experiment de tango electronic, clasic şi house, conceput de catre Alexandru şi Cătălin.
     În anul 2002, Cătălin şi George au compus coloana sonoră pentru filmul de scurt metraj intitulat "Mâinile Tale", în regia lui George Adamescu. Filmul a fost prezentat în cadrul festivalelor de film internaţionale DaKino (România) şi Semana de Cine Experimental de Madrid (Spania).
     George beneficiază de o experienţă vastă în muzica de teatru, de film, producţii publicitare radio sau tv. El a mai colaborat de asemenea alături de Marius-Christian Burcea, în cadrul celei mai prolifice emisiuni autohtone de radio ce promova muzica electronică, new age şi ambientală, numită "Călătorii spre Infinit", emisă de către postul Fun Radio Bucureşti.
     Absolvent al conservatorului "Gheorghe Dima" din Cluj, sectia compozitie, Catalin a început, din anul 2003, să-şi perfecţioneze şi calitatile de inginer de sunet, colaborând cu o mulţime de artisti cum sunt Edward Maya, Costi Ioniţă, Cassa Loco, Indra şi alţii. După un lung studiu asupra muzicii româneşti vechi, precreştine, a lansat în anul 2005 primul său album solo, numit "Glasul Stramosilor", sub numele de scenă Omu. Acest material este o adaptare electronică modernă cu instrumente tradiţionale a muzicii vechi româneşti.
     Primul concert al trupei a avut loc la sfârşitul anului 2004 şi a precedat lansarea primului album, intitulat "Ascendent" (2005, Perfect Music), la care DaKsha au muncit timp de trei ani. Acesta a fost lansat şi în SUA un an mai târziu, la Neurodisc Records.
     Stilul muzical al trupei DaKsha este orientat spre muzica electronică ambientală, chill, new age, bogată în elemente traditionale, oferindu-i un aer de electronic world music.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

If you liked the articole leave a comment here. Your feedback is highly appreciated !