marți, 1 noiembrie 2011

Biografii/Discografii: Sfinx

Corneliu Ionescu





      Corneliu Ionescu s-a născut pe 2 martie 1945, la Bucureşti. A fost fondatorul formaţiei româneşti de muzică rock Sfinx, singurul care nu a părăsit grupul din anul 1962, de la infiintare, până în 1990, la destrămarea ei.
      La început componenţa era urmatoarea: Corneliu Bibi Ionescu (bas), Cristian Valica (tobe), Idu Barbu (clape) şi Octav Zemlicka (chitara solo, voce). Însă trupa a trecut prin numeroase schimbări de-a lungul timpului, numărând în total aproximativ 30 de membri.
După scindare au rezultat două proiecte, unul condus de Corneliu Ionescu, numit Sfinx Pro, iar celălalt avându-l in centru pe Mihai Cernea, numit Sfinx Experience. Bibi a mai pus bazele unei companii de echipamente de scenă, numită Stage Expert, pe care o conduce şi astăzi.
       Pe lângă postura de basist în una dintre cele mai prolifice trupe de muzică rock din România, o legendă vie şi astăzi, Bibi este cunoscut şi pentru calităţile sale de a construi instrumente muzicale. A realizat în anul 1972 primul şi unicul synthesizer handymade din România, botezat "bib-synthesizer", sau "BibiMoog", adaptând o claviatură la un oscilator. Sintetizatorul a fost folosit la producţia primului album Sfinx, intitulat “Lumea Albă” (1975). Deşi o invenţie stralucită, existau dificultăţi în acordarea instrumentului, datorită lipsei de materiale şi aparatură. Astfel, s-a renunţat la instrument în detrimentul unui Korg MS10. "Invenţia" a trecut mai târziu pe la Adrian Enescu, sau trupa Calandrinon, unde era utilizat de Cornel Văcariu.
     Unul dintre cele mai de succes albume ale trupei Sfinx rămâne "Zalmoxe", lansat în anul 1979, la casa de discuri Electrecord.






Sfinx - Zalmoxe (1979, Electrecord)


Ursitoarele
Blana De Urs
Mierea
Peştera
Epiphania
Furtuna Cu Trup De Balaur
Calatorul Prin Nouri
Kogaion
Epilog


Doru Apreotesei

       Doru Apreotesei este şi el un cunoscut instrumentist la clape, care a activat în legendara trupă Sfinx. De-a lungul timpului a mai activat în formaţia timişoreană Post Scriptum (jazz-rock, între anii 1980-1982), născuta din fostul grup Gramofon (1979-1980). După o scurtă incursiune alături de grupul Pro Musica, a început colaborarea cu Sfinx, alături de Corneliu Ionescu, Mihai Cernea şi Sorin Chifiriuc. Au realizat împreună materialul intitulat “Albumul Albastru”, imprimat în anul 1984, la Electrecord.
      A mai colaborat cu artişti precum Alexandru Andrieş, Mircea Baniciu şi Nicu Alifantis. A întreprins de asemenea activitate în domeniul teatrului, filmului, radioului şi televiziunii.
În prezent Doru Apreotesei traieşte în Suedia, unde beneficiază de un studio propriu. Acolo, a colaborat alături de trupe precum P.S. (fusion, ca o continuare Post Scriptum) sau The Mess Doctors (rock alternativ). A mai lucrat cu binecunoscutul compozitor Vasile Sirli, care de 20 de ani este director muzical la EuroDisney Paris, făcând aranjamente, diverse orchestraţii sau programări în diverse noi contexte, pentru muzica acestui brand.
      Nu a rămas departe de scena muzicală romanească şi a colaborat cu trupe româneşti precum Partizan sau Stepan Project. A revenit în ţară şi a participat la concerte alături de Mircea Baniciu şi alţii, a cântat la festivalul de jazz de la Garana (2005), a făcut parte din ansamblul artistic al spectacolului "Faust" în regia lui Silviu Purcarete şi muzica de Vasile Sirli (2006 - 2007, Sibiu), spectacole cu trupa rock live "Imperium Band", a cântat la Timişoara în anul 2008 cu Erlend Krauser (ex Phoenix, James Last).
      De asemenea a publicat mai multe cd-uri solo, de muzică new age, de relaxare, sub egida casei Wellnessmusic.


Doru Căplescu

      Doru Caplescu a fost un instrumentist la clape, care a trăit între anii 1957-2003. Datorită înaltei lui priceperi era supranumit “omul orchestră”. Este cunoscut pentru colaborarea lui alături de trupa Sfinx, dar a fost membru şi altor grupuri precum Cristal, Electric-Cord Group, Florian Din Transilvania. Cu ultima dintre ele a participat în anul 1986 la producţia albumului “Tainicul Vartej”, imprimat de casa de discuri Electrecord.

Idu Barbu

     Idu Barbu este un instrumentist care a făcut de-a lungul timpului parte din formaţii precum Sideral (1964-1965), Mondial (1976-1979) şi Sfinx. A mai participat la realizarea albumului semnat de Dan Mândrila, "Alter Ego” (1980, Electrecord), cântând la sintetizator.
     În grupul Sfinx a activat între anii 1963-1968, respectiv 1980-1981.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

If you liked the articole leave a comment here. Your feedback is highly appreciated !