duminică, 23 octombrie 2011

The Hoia

     La inceputurile muzicii electronice romanesti existau trei nuclee de dezvoltare, trei orase care au participat la pionieratul si evolutia acestui fenomen: Bucuresti, Timisoara si Cluj Napoca. In ce priveste scena clujeana, ca si promotori importanti ai acestui curent erau DJ Carlos, DJ Claus, DJ Snow, Horace Dan D (aduce prima emisiune radio dedicata muzicii electronice din Ardeal, "Techno Vibe" la Radio Sonic in 1995, alaturi de Pytone si alti colaboratori primul party de muzica electronica din Transilvania in 1995, "Rave Time", in Student Club. Tot in acelasi an Horatiu infiinteaza "Cluj Raving Society", unde se remarca germanul Voy Larkin, care in 2001 a realizat prima parada dedicata muzicii electronice din Romania la Sibiu. Incepand cu 1997, Horatiu pune bazele celui mai vechi festival de acest gen din Romania, "Delahoya"), Pytone, Rancha, Seba 1394 (emisiunea "Welcome To The Club !" la Radio Sonic Cluj Napoca, 1998, alaturi de Dubase, Sever Muresanu si Hajdu Tamas).


DJ Carlos


     Carlos a început să pună muzică în anul 1994. De-a lungul timpului a fost rezident în importante cluburi clujene şi a participat la petreceri sau festivale precum DJ’s Gathering, Student Parade, Delahoya.
    Începând cu anul 2008 a început colaborarea cu Jasc în domeniul radio, la posturi precum Radio Impuls Cluj Napoca şi Vibe Fm, unde desfăşoara seriile "Deep Sounds".
    În anul 2009 a debutat ca şi producător muzical, semnând piesa "You Make Me Feel" pe o compilaţie lansată la labelul românesc Magnetik Grooves.


DJ Claus
    Incursiunea lui prin cluburile din ţară în postura de dj a început în anul 1996, ca un important promotor al curentului house. A participat la cele mai importante festivale şi petreceri clujene, dar şi din restul ţării. A fost prezent de-a lungul timpului ca realizator radio în cadrul Radio 21.



Horace Dan D

     Este un extrem de important promotor al muzicii electronice în Transilvania, dar şi la nivel naţional. A fost întotdeauna atras şi fermecat de legendele acestui gen din acele vremuri, înă a deprins cu adevărat gustul muzicii electronice în perioada când locuia în Germania, în anii '90. A fost influenţat în formarea gusturilor sale muzicale de nume mari precum Jeff Mills, Sven Väth, Laurent Garnier, Carl Cox, Prodigy sau Underworld. Nu a stat foarte mult pe gânduri, iar din anul 1993 a debutat ca dj şi producător, cu un grup muzical numit 4 Me Double, în care mai activau Pytone şi Mihai Sorohan.
    În ce priveşte tehnica folosită, instrumentele hardware împreună cu programele Buzz şi Reason au fost primele tool-uri cu care a lucrat, iar în prezent Cubase, Logic şi MAC-ul sunt indispensabile.
    A avut un aport uriaş pentru pionieratul muzicii electronice româneşti. A realizat prima emisiune radio de acest gen din Ardeal, numită "Techno Vibe", în anul 1995, la Radio Sonic Cluj. Mai departe a continuat colaborările cu lumea radiodifuziunii, fiind prezent între anii 1997-1998 la Uniplus Radio Cluj, unde a realizat emisiunea "Rave Vision". Mai departe, până în 2001 a emis în cadrul Impuls Radio Cluj emisiunea “Club Ibiza”, unde a realizat pentru prima dată în România un mix live pe turntables. În anii ce au urmat s-a mai găsit ca realizator al emisiunii „The Grooves”, împreună cu DJ Phaedra, la CD Radio Cluj-Napoca în perioada 2003-2004 .
            A contribuit tot în anul 1995 la prima petrecere oficială din Transilvania, “Rave Time”, care a avut loc în Student Club, party-uri care au continuat până în anul 1998. Clubul clujean Student a fost locul în care a debutat defapt în cariera sa de dj şi în care a rămas rezident până în anul 1996.
            Este fondatorul Cluj Raving Society în anul 1996, cea mai importanta asociaţie transilvăneană, care reuneşte numeroşi dj şi producători din această regiune. Prin intermediul acesteia a organizat festivale precum CRS Mega Rave (din anul 1999 devine Transilvanian Summit), Ravers Unite (1996-1998, în clubul Bianco e Nero), DJ’s Gathering (2001-2002, în Bianco e Nero, apoi între 2002-2005 la Flash), Free Zone House Party, X-Plosive Nights.
    CRS Mega Rave (We're Just Born) a fost prima petrecere organizata de Cluj Raving Society, in clubul Hully Gully.
    În anul 1997 a fost organizat evenimentul Rave Family Open Air, care din a treia ediţie s-a transformat în Delahoya, care este în prezent cel mai vechi festival de muzică electronică din România. Denumirea este inspirată de numele pădurii de la marginea Clujului, Hoia, unde se desfăşurau primele ediţii.
    Horaţiu a fost martor la numeroase alte petreceri de pionierat pentru Cluj şi Ardeal, precum Rave Night (1997, Hully Gully / Bianco & Nero), Hard Times Techno Party (1998, Melody Club), Mythos Techno Party (1998), Millenium Sound Rave Party (2000, primul party organizat de CRS în afara judeţului Cluj, în discoteca Gallaxy din Deva).
    Astfel, Horace Dan D este pionierul muzicii electronice şi în special a techno-ului în Transilvania, gen care l-a promovat puternic organizând numeroase petreceri şi festivale "rave".
    S-a implicat şi in mod direct în producţia muzicală prin casa de discuri Skills Records, pe care a fondat-o în anul 1997 si unde au fost lansate o serie de compilaţii aniversare ale festivalului Delahoya.
    Toată această mare familie gravitandă în jurul CRS, Delahoya şi Skills cuprinde foarte mulţi artişti autohtoni valoroşi precum ALCA, Allexandru DM, Alex Maresh, Alien Pimp, Atma, B-Noise, Das Komitee, DJ Bela, DJ Darius, D-Fact, D-Laid, Dualtrx, Egal 3, Emil Lassaria, Filipash, Haute Culture, Hoyaa, Horace Dan D, ICS, Jasc, Jay Bliss, Junkyard, Lektronikumuz / Jaguar, Mesmer, Mihai Popoviciu, Pytone / Minimus, OK Corral, Robbie Jay, R-tur, Toxica, Vania & Midy şi mulţi alţii.
            La Skills au mai fost lansate de asemenea în perioada 1999 două compilaţii rămase clasice, numite "Rave Family - The Sound Of Nature". Pe acestea, pe lângă DJ Aura au fost prezentate în special proiectele lui Horaţiu şi vechiul său colaborator, Istvan: Cybernetica, D & J Underground, Horace Dan D, Pytone, Rave Family Society. Un an mai târziu a fost lansată şi seria "Technodome", pe care au semnat Cybernetica, DJ Noname, DJs Revolution, Horace Dan D, Prana Bindu, Pytone, Qweeza, Sonic Tonic, Todd Jordaxx.
            Horaţiu Dan Dumitraş a pus bazele unor proiecte precum Tech On (1998, cu Portik Istvan) şi D & J Underground (1999, cu Todd Jordax). Prana Bindu, Minddigger şi Technical Issue sunt alte trei pseudonime sub care poate fi găsit în formula solo. Alti artişti cu care a mai colaborat de-a lungul vremii sunt Jordaxx, Mihai Popoviciu şi Roman Kramer.
            Alături de vechiul său colaborator, Pytone, a bifat o prezenţă discografică şi pe clasicele compilaţii "Mouse in House" (NRG!A), cu piesa intitulată “Passing Thoughts”, pe ediţia cu numărul cinci din anul 2002.
            De numele lui este legat şi primul turneu desfăşurat în afara graniţelor ţării de către un dj român. A fost invitat în să mixeze în Germania, între 7-14 iunie 2003, în cadrul evenimentelor Machinenmuzik Pure Techno, Prison Club Landau, Illegal Bunker Party. De asemenea şi în Polonia, tot în acelaşi an, 14-16 august, cu ocazia evenimentului Acid Rain Tour Festiwal. Acest turneu a inclus şi o prezenţa inedită, live, în emisiunea marelui Chris Liebing.
    Una dintre cele mai mari performanţe ale sale în postura de dj este participarea la Mayday Budapest, în faţa a 12000 oameni şi la cele două ediţii Street Parade Zurich, unde au participat aproximativ un milion de oameni.
            La toate superlativele şi contribuţiile enumerate mai sus se adaugă funcţia de conducere în cadrul editurii clujene Digital Data, ceea ce face din Horaţiu Dan Dumitraş un excelent manager, cu studii în acest domeniu (masterand şi doctor), cadru universitar, toate acestea reflectându-se în strălucita carieră pe plan muzical. Tot în domeniul publicistic a mai colaborat ca redactor pentru revista Popcorn.
            Astfel, Horaţiu va rămâne unul dintre pionierii muzicii electronice în România, care prin seriozitate, profesionalism, perseverenţă şi multă muncă a reuşit să cladească o scenă solidă în Transilvania.






Pytone

     Portik Istvan s-a născut pe data de 21 septembrie 1973, în Transilvania. Este implicat în muzica electronică începând cu anul 1995, atunci când a format cu Horace Dan D, vechiul lui prieten şi colaborator, alături de Mihai Sorohan, trioul numit 4 Me Double.
    A contribuit la pionieratul acestui gen în Transilvania, participând ca DJ, producer şi organizator la primele petreceri şi festivale din această regiune prin intermediul Cluj Raving Society, al cărui membru este.
    A fost editor şi manager digital la casele de discuri X-Tone Records (1996-2002), Skills Records (1996-2010) şi Magnetik Grooves (2008-2010).  A creat majoritatea artwork cover-urilor de la Skills Records.
    Solo s-a regăsit sub diverse pseudonime, precum Pytone, IX, GD 17, Cyber 21, Minimus sau Overtaxer. A mai fost implicat în proiecte precum Cybernetica, cu Todd Jordax şi Rave Family Society. Stilul său muzical este încadrat în genuri cum sunt minimal, electro, house şi tech-house.  
    A fost prezent pe majoritatea compilaţiilor lansate la casa de discuri Skills Records, cu piese precum "Modulnation", "Roadman", "Cluj Raving Society", "Down 2", "Soda", "Purple", "The Runner", "Stuff", "Secret Night", "Something Is Moving".


Seba 1394
 
     Seba este un respectabil artist de muzică electronică, cunoscut pentru faptul că mixează drum and bass exclusiv pe vinyl, încă din anul 1997. A contribuit alâturi de DJ Vasile, Dudu, Future Groove şi alţii la lansarea acestui gen în România. Seba i-a susţinut pe alţi doi mari promotori ai dnb-ului pe meleagurile noastre, DJ Snow şi Rancha.
     În Cluj Napoca a realizat începând cu '97 emisiunea "Welcome to the Club!", la Radio Sonic, alături de Dubase, Sever Mureşanu şi Hajdu Tamas. Aici promova atât dnb, fiind printre primii care emiteau în eter acest stil de muzică, precum şi o gamă largă de alte genuri.
     La Cluj a făcut parte din Cluj Raving Society şi a fost apropiat de scena techno de aici, dar a "emigrat" apoi la AnonimTM. În Timişoara, alături de Tina, a realizat muzica spectacolului "Absolventul", la Teatrul Naţional Timişoara, o premieră pentru dj-ingul românesc.

Un comentariu:

If you liked the articole leave a comment here. Your feedback is highly appreciated !