sâmbătă, 30 iulie 2011

ElectRo Exclusives - No. 006 - Tremour (77 Minutes Of Monday Night Mix)



    ElectRo Exclusives gazuieste de aceasta data un roman foarte underground, Tremour, cu foarte multi ani in spate in muzica electronica romaneasca, care numarati ar fi aproximativ 10. Breakbeat, drum & bass, dubstep, hardcore, breakstep sau minimal sunt toate pe gustul lui, osciland intre stiluri, producand muzica din frageda copilarie. Mircea Chitu a pregatit si el un mix pentru ascultatorii ElectroBlog Ro, dar si un interviu, un om cu un bagaj cultural bogat, cu care se pot discuta multe. 

ElectroBlog Ro: Salutari Mircea !
Tremour: Te salut cu respect !

ElectroBlog Ro: Ofera cateva date biografice pentru inceput.
Tremour: Nascut in aceiasi zi in care a murit Cernobalul, 1,65 inaltime, nascut si crescut in Bucuresti, destul de incapatanat si pasionat pana in maduva oaselor de muzica si alte arte.

ElectroBlog Ro: Povesteste te rog cand si cum ai inceput sa simti ceva special pentru muzica si ce te-a determinat sa o creezi chiar tu ?
Tremour: Cred ca a inceput chestia asta de cand eram foarte mic. Stiu ca taica-miu imi punea castile pe urechi si dadea drumul la o caseta cu Jean Michel Jarre si ma lasa sa o “devorez”. Contactul cu muzica electronica m-a modelat, avand acces spre norocul meu la muzica gen J.M.J. si Vangelis. Plus ca ai mei parinti m-au lasat sa aleg singur mai tarziu ce sa ascult si ce sa fac. Legatura cea mai stransa cu muzica s-a creat in momentul in care m-am angajat ca DJ intr-un pub la varsta de 14 ani. Le voi ramane dator pe viata acelor oameni pentru riscurile asumate in ceea ce ma priveste. Din acel moment mi-am dat seama ca ar trebui sa fac cumva sa ma exprim prin muzica.

ElectroBlog Ro: Ce surse de inspiratie ai avut la inceputurile activitatii muzicale ?
Tremour: Surse de inspiratie au fost numeroase, din foarte multe stiluri muzicale. Pe de-o parte erau greii muzicii electronice mentionati mai devreme, trupe gen Korn, Bush, Beastie Boys… apoi au fost sursele de inspiratie autohtone – Suie Paparude, NSK s.a.m.d. Dar cea mai mare si mai puternica influenta a avut-o si inca o are Aphex Twin.

ElectroBlog Ro: Cu ce anume produceai muzica la vremea aceea si ce utilizezi astazi ? Tremour: In ceea ce priveste productia, totul a inceput in clasa a 7a cand un foarte bun prieten a descoperit eJay si chiar ne facusem formatie, fiecare contribuind pentru albume cu piesele propii si personale. Am depasit stadiul eJay atunci cand am descoperit Sony Acid Pro, pe care il folosesc si acum, e un program pe cat de rudimentar, pe atat de folositor. Recent am primit o “jucarie” de la Akai cu care sper sa scot ceva piese toamna asta.

ElectroBlog Ro: Cum ai evoluat in tot acest timp din punct de vedere al stilului muzical abordat ?
Tremour: Evolutia a venit odata cu imbunatatirile tehnice si cu influentele noi. Am trecut prin multe perioade si stiluri in tot acest timp: azi sunetul distorsionat la maxim era preferatul meu, maine melodiile simpliste si curate. Am pornit de la melodii de 2-3 minute in care doar “puneam pe foaie” o idee iar azi incerc sa creez o poveste cu fiecare melodie in parte, fie ea cat de scurta.

ElectroBlog Ro: Dar scena muzicala romaneasca, cum crezi ca a evoluat ea in toti acesti ani si ce nume crezi ca sunt demne de lauda ?
Tremour: De evoluat clar a evoluat dar sunt doua directii distincte si diametral opuse. Sunt produsele pentru export si produsele care raman la noi. Cele pentru export se incadreaza intr-un bun tipar prestabilit si care au succes enorm, cum ar fi Inna, si produsele ce raman la noi, cele de buna calitate. Sunt si excepti, numai un exemplu ar fi Cosmin TRG, care este demn de laudat si care produce muzica la cele mai inalte standarde, nu degeaba a fost headliner la prestigiosul festival Melt! anul asta. Eu sunt de parere ca in timp vom vedea din ce in ce mai multi artisti romani pe meleaguri straine. Deja se intampla lucrul asta dar avem mult mai mult de-atat de oferit.

ElectroBlog Ro: In opinia ta e buna directia spre care se indreapta artistii din Romania si publicul ?
Tremour: Artistii pe care ii urmaresc si pe care ii respect au o directie foarte buna, avand din ce in ce mai multa expunere, atat pe radio cat si pe TV dar si show-uri inafara Romaniei. De restul nu prea ma intereseaza sincer, dupa parerea mea fac parte din gloata de asa-zisi artisti care vor apune cat de curand, facand loc pentru altii la fel de primitivi ca si ei. Publicul in schimb e foarte instabil. Majoritatea nu-si bat capul cu muzica electronica in afara de House iar cei ce sustin altceva formeaza un grup destul de compact, pe care ii vezi la mai toate petrecerile de alta factura. Asta se intampla cel putin in Bucuresti. In orasele mai aproapiate de Vest, lucrurile stau cu totul altfel.

ElectroBlog Ro: In prezent suntem asaltati de producatori muzicali, dj, labeluri si organizatori de evenimente. Crezi ca e benefic acest lucru ?
Tremour: Este si nu este. Partea buna a acestui aspect este faptul ca publicul are la indemana o mai mare paleta de optiuni din care poate sa aleaga iar cele ce ofera calitate vor supravietui, asta in privinta organizatorilor de evenimente. Partea proasta este ca nu s-a creat o comunitate a organizatorilor care sa comunice intre ei si astfel te trezesti cu 10 evenimente mari si bune in aceiasi zi. Nu exista public pentru atat de multe evenimente. Producatori muzicali sa tot fie, e loc pentru toata lumea. In legatura cu explozia de DJ nu sunt de acord. Majoritatea celor care au aparut peste noapte consider ca nu au cultura muzicala si nici tehnica necesara pentru asta. Da, exista multe posibilitati astazi sa poti sa fi DJ fara sa fi pus vreodata acul pe placa de vinil si sa ai succes garantat daca pui numai hituri dar nu asta inseamna sa fi DJ, dupa parerea mea. Si repet, exista si exceptii.


ElectroBlog Ro: GhostTown Events e sub tutela ta de ceva ani. Cum reuseste sa se evidentieze din multime, cum supravietuieste si ce planuri ai cu agentia ?
Tremour: GhostTown imi place sa cred ca e deja un brand cat de cat cunoscut iar istoricul de pana acum cred ca vorbeste de la sine si cred ca exact cu asta se evidentiaza. Am pornit de la ideea de a aduce si de a colabora cu artisti si DJ care au ceva de spus si de transmis publicului si vrem in continuare sa facem acest lucru. Am fost primii care am prezentat publicului bucurestean altfel de petreceri, cu un line-up demn de un festival dar concentrat intr-o singura seara, cel mai elocvent exemplu fiind evenimentul din Noiembrie 2010, unde i-am avut invitati pe Beardyman, JFB, Jungle Drummer si Ganja White Night. Vom continua sa aducem artisti la fel de buni ca si pana acum, dar in acelasi timp, vom aduce si oameni ce au facut deja istorie, urmatorul eveniment anuntat avandu-i ca invitati pe El-B, o adevarata legenda a Dubstepului si a UK Garage si Blu Mar Ten – unul din cele mai apreciate nume din sfera Drum & Bass. Planurile legate de GhostTown sunt mari si multe, proiectul asta pornind de la o echipa de 2 oameni, astazi fiind 6 membrii, fiecare cu idei si viziuni ce trebuiesc puse in practica.

ElectroBlog Ro: Recent ai pus la bataie toate productiile tale si le-ai lasate libere la downloadat. Ce ne pregatesti pe acest plan in urmatoarea perioada ?
Tremour: Am de gand sa urc toate piesele mele pe profilul de Mixcloud ( http://www.mixcloud.com/tremourmircea/ ) si sper sa semnez coloana sonora pentru un scurt documentar despre istoria si cultura Graffiti din Brighton. Voi continua sa produc muzica pe care sa o dau gratis iar in scurt timp voi finaliza un remix pentru piesa Nebula Orionis semnata Vardøgr ( http://soundcloud.com/vardogr/nebulaorionis ).

ElectroBlog Ro: Daca tot am adus vorba de istorisiri, din cate cunosc esti in tema cu inceputurile muzicii electronice la noi. Esti de parere ca am ajuns la un nivel de experienta incat se poate spune ca acest fenomen are o traditie pe plaiurile mioritice ? Este momentul cand putem scrie o istorie a acestui gen ? 
Tremour: Da, consider ca e momentul pentru asa ceva, chiar avem ce pune in manualele de istorie muzicala. Ii avem pe cei ce sunt deja in istorie, cum ar fi Adrian Enescu, sunt cei ce fac istorie – fostii membrii NSK, Suie Paparude si cei ce cu siguranta vor ramane in istoria muzicii romanesti – Subcarpati, Silent Strike, Minus, TRG si multi altii.

ElectroBlog Ro: In final ofera cateva informatii despre viitoarele tale proiecte pe plan muzical sau extramuzical.
Tremour: Pe plan muzical, colaborari cu alti artisti autohtoni si poate un CD anul viitor iar extramuzical, din toamna pun cap la cap un proiect pentru un documentar despre muzica electronica din Romania si despre istoria ei.

ElectroBlog Ro: Iti multumesc de timpul acordat si bafta multa !
Tremour: Eu iti multumesc si respectele mele pentru ceea ce faci !


     Tremour a fost de asemenea autorul unui foarte frumos remix pentru o piesă a Margaretei Pâslaru, care a fost prezent pe una dintre compilaţiile "The Future".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

If you liked the articole leave a comment here. Your feedback is highly appreciated !